Železnice pridajú od pondelka vo vlakoch denne 12.000 miest na sedenie

14.11.2014 Bratislava

Bratislava 15. novembra (TASR) - V súvislosti so spustením cestovania zadarmo pre študentov a dôchodcov zvýši štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od pondelka 17. novembra kapacitu vlakov.

Spoje sa tak predĺžia o desiatky vozňov a denne pribudne 11 nových diaľkových vlakov.

Každý deň podľa hovorkyne dopravcu Jany Morháčovej sa v diaľkovej doprave zvýši počet miest na sedenie takmer o 7000 a v prímestskej doprave to bude necelých 5000 miest.

"Cieľom je umožniť prepravu vlakmi verejnej železničnej dopravy väčším prúdom cestujúcich. V súčasnosti je to prvá etapa rozšírenia ponuky, druhá zásadnejšia príde od 14. decembra s nástupom nového grafikonu," uviedol riaditeľ obchodného úseku ZSSK Jozef Schmidt. Od polovice decembra totiž pribudne celkovo 103 nových vlakových spojení.

Pre bezproblémové spustenie cestovania zadarmo prijala ZSSK podľa Morháčovej desiatky opatrení. Dopravca bude od pondelka 17. novembra denne nasadzovať 775 vozňov a 700 rušňov. Plné nasadenie čaká aj 35 nových eurovlakových súprav. V priebehu roka 2015 by ich malo byť spolu 61. Zároveň bude pre operatívne možnosti pripravených niekoľko desiatok zálohových vozňov v siedmich uzlových staniciach.

Na najväčších železničných staniciach sú podľa Morháčovej k dispozícii označené pokladnice, ktoré zabezpečujú len registráciu a vydávanie nulových cestovných lístkov. "Zvýšil sa počet pokladníkov, vlakvedúcich a rušňovodičov v službe," vymenovala. Súčasne stúpol aj počet pracovníkov v nepretržitej prevádzke Kontaktného centra ZSSK, ktorí telefonicky a na emailovej adrese info@slovakrail.sk odpovedajú na otázky cestujúcich.

Na piatich staniciach v Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici a Prešove sú vo vybraných dňoch k dispozícii aj infopulty. Na nich sa môžu vybrané skupiny cestujúcich elektronicky registrovať pre bezplatnú prepravu.
 

Vyberte región